Raw and cooked innovative seafood obtained by Thunnus thynnus smoked either traditionally and with smoke flavors were analyzed to evaluate the polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) levels. The lowest PAH concentrations were detected in cooked seafood smoked with flavours, and a benzo(a)pyrene level higher than the EU Regulation 1881/06 for smoked fish was found in one sample of cooked tuna products. Data suggest that a standardization of the smoking technologies is needed to assure food safety to innovative tuna products.

"Contaminazione da Idrocarburi policiclici aromatici in prodotti crudi e cotti a base di tonno" / Mercogliano, Raffaelina. - (2007). (Intervento presentato al convegno Applicazione di tecnologie di affumicamento innovative per lo sviluppo di prodotti a base di Thunnus thynnus -PROGETTO POR 2000-2006 tenutosi a Università degli Studi Federico II, Facoltà di Medicina Veterinaria ,via Delpino, Napoli nel febbraio 2007).

"Contaminazione da Idrocarburi policiclici aromatici in prodotti crudi e cotti a base di tonno"

MERCOGLIANO, RAFFAELINA
Conceptualization
2007

Abstract

Raw and cooked innovative seafood obtained by Thunnus thynnus smoked either traditionally and with smoke flavors were analyzed to evaluate the polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) levels. The lowest PAH concentrations were detected in cooked seafood smoked with flavours, and a benzo(a)pyrene level higher than the EU Regulation 1881/06 for smoked fish was found in one sample of cooked tuna products. Data suggest that a standardization of the smoking technologies is needed to assure food safety to innovative tuna products.
2007
"Contaminazione da Idrocarburi policiclici aromatici in prodotti crudi e cotti a base di tonno" / Mercogliano, Raffaelina. - (2007). (Intervento presentato al convegno Applicazione di tecnologie di affumicamento innovative per lo sviluppo di prodotti a base di Thunnus thynnus -PROGETTO POR 2000-2006 tenutosi a Università degli Studi Federico II, Facoltà di Medicina Veterinaria ,via Delpino, Napoli nel febbraio 2007).
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11588/340944
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact